linkt to Imprint and Data Protection

contact works CV chronicle specials/videos EN   HU   D

Past Cuts


2005, 1, 3 or 4 channel looped video, DVD 5'40", edition 3 + mastercopy
site specific screening; photo: Zoltán Kerekes

Modern szélmalmok, ameddig a szem ellát. Változatos nézőpontokból látható, ahogyan lapátjai hasítják a levegőt. Néha egy-egy szárny lyukat vág az égbe, bepillantást enged egy mögötte lévő szintre. Vidéki, falusi, városi jelenetek villanak fel, mint emlékek. Az egyúttal dokumentáció és turistafilm jellegű képkockák a 80-as évek Magyarországáról különleges hangulatot teremtenek. A másodpercnyi kivágások között összefüggések jönnek létre, amelyeknek dramaturgiáját a fokozatosan egyre közelebb kerülő malmok hatása felerősíti.

2005-ben a mű a Budapest Galériában egy installáció részéként került először bemutatására. A videó egy szűk folyosó két oldalára, az egyik oldalról egy áttetsző anyagon át a masik falra volt vetítve, így a látogató ki volt téve a szélmalmok fenyegető hatásának, egyben árnyékával részt vett a vetítésben.

  • thanks to: Andrea Regős, Erika Deák
shown

Closed Circuits, Budapest Gallery, Lajos Street exhibition house, Budapest 2005
Modell, Erika Deák Gallery, Budapest 2006
Found Houses, Volksbank Gallery, Székesfehérvár 2008Sajtótükör

Bordács Andrea
Új Művészet, Budapest
2005. december

A tér és idő ritmusai

(...) Don Quijote ábrándos idealizmusa évszázadokaon át vonzó maradt, sőt mintegy a művész szimbólumává is vált. (...) A [Múltvágás] című videóinstalláción az eleinte totálból láttatott szélmalmok optikai játék folytán fokozatosan egyre közelebb kerülnek a nézőhöz, azaz a végén már egy-egy lapát részleteit láthatjuk a kezdeti totálképhez képest, melyen több szélmalom hasította a levegőt a távolban. Ráadásul a film úgy vetül a másik falra, hogycsak egy keskény ösvényt hogy a befogadónak, aki így mintegy a szélmalmok támadásának van kitéve. Mindezközben az örök visszatérés hangulatát keltő monoton forgó lapátok ritmusát olykor megszakítják a lapátok közé vetített más hanulatú, különböző városi utcai jeleneteket filvillantó képkockák, melyek két teremmel később látható szuper-8-filmekből álló összeállításán visszatérnek. A szélmalmos videón megjelenő filmrészletek mint a "valóságot", a tárgyakat (pl. autó) is magával ragadó lapátok "áldozataiként" forognak a levegőben. (...)